Omschrijving
Woonhuis, op de landelijke monumentenlijst
“Rechter helft van een in de 18e eeuw overlangs in twee woningen gesplitst, breed, onderkelderd, laat-gotisch huis (XVI A) met insteek, verdieping en verdiep, moer- en kinderbalklagen ten dele voorzien van sleutelstukken met peerkraalprofiel en hoge eiken kap – drie jukspanten voorzien van gezaagde telmerken – gedekt met Hollandse pannen en aan de voorzijde met wolfeind en achter tegen gepleisterde tuitgevel. Deze rechter helft heeft een verhoogde, gepleisterde en met lijst afgesloten voorgevel met een hoge 19e eeuwse winkelpui, twee 6-ruits schuifvensters op de verdieping en een 9-ruits schuifvenster op zolderhoogte. In de achtergevel een vijftal vensters.” (Tekst Monumentenlijst Nijmegen)
De buitenzijde van het oorspronkelijke, in de zestiende eeuw gebouwde huis, dat in de achttiende eeuw in twee helften is gesplitst – de huidige nummers 19 en 21 – worden gekenmerkt door een omstreeks 1870 aangebrachte pui, met een centrale tweevleugelige deur. Het karakter van de royale hal wordt bepaald door de monumentale houten trap naar de insteek met de representatieve balustrade. Rechts voert de hal naar de keuken, die toegang geeft naar de stadstuin. Hier bevindt zich een berging, die aan de achterzijde naar het grote binnenplein van de voormalige Vinkengas voert. Links in de hal is de toegang tot de oorspronkelijke gewelfkelder. De ruimte hier wordt beheerst door de monumentale oorspronkelijke moederbalken, die het gehele oorspronkelijke huis overspanden. Van de royale insteek met uitzicht op de binnenplaats voert de trap naar de grote woonkamer. Hier voert de trap naar de tweede verdieping, waar zich een tweede toilet, een badkamer en twee slaapkamers bevinden. Vanuit de oostelijke slaapkamer bereikt men de zolderverdieping, waar zich een derde slaapkamer bevindt, en een open gedeelte, waarvan het karakter wordt bepaald door de oorspronkelijke dak kap, een van de hoofdredenen om het pand op de nationale monumentenlijst te plaatsen.
Hier bevindt zich ook, nog een trap hoger, de verwarmingsketel (herfst 2012 vernieuwd). Het huis is in 1980 geheel gerestaureerd, in het kader van de herbouw van de benedenstad. De deuren en het sluitwerk in het huis zijn aan het monumentale karakter aangepast; op de slaapverdieping zijn deze modern.
Sinds 1 januari 2019 heeft de overheid de subsidiemogelijkheden voor onderhoud/ restauratie en verduurzaming voor rijksmonumenten/woonhuizen vergroot. Zie:
https://www.monumenten.nl/monument-financieren/financiering-onderhoud-en-restauratie
Indeling:
Kelder: fraaie boogkelder.
Begane grond: fraaie en royale entree, trapopgang, vide, toilet met fonteintje. Ruime keuken aan de achterzijde met eenvoudig keukenblokje, toegang naar de kelder en de tuin.
Entresol: ruime entresol met vide welke voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als werk- of TV-ruimte.
1e Verdieping: woonkamer over de gehele lengte van de woning met veel lichtinval door de grote raampartijen.
2e Verdieping: overloop, 2 slaapkamers waarvan 1 slaapkamer met inbouwkasten, separaat toilet met fonteintje en badkamer met ligbad, douche en wastafel.
Zolderverdieping: voorzolder met toegang naar de bergzolder, slaapkamer aan de voorzijde.
Bergzolder: middels houten trap bereikbare bergzolder met CV-opstelling.
Tuin: zonnige omsloten achtertuin met berging en achterom.