Mijn favorieten

Veel gestelde vragen

Een vaste of een variabele hypotheekrente?

U kunt de hypotheekrente voor een bepaalde tijd laten vastleggen. Bij een beperkt aantal geldverstrekkers tot wel dertig jaar. Maar hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger het tarief is. Bij een variabele rente kan het rentepercentage op elk moment veranderen. Daardoor veranderen uw maandlasten. De keus voor een variabele rente betekent eigenlijk gokken op een lagere hypotheekrente. Geeft u de voorkeur aan zekerheid, zet dan de rente voor langere tijd vast.


Wanneer is een taxatierapport nodig?

In het algemeen heeft u een taxatierapport van uw woning nodig als u een hypotheek aanvraagt of verhoogt, voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie of als u zelf wilt weten wat de waarde van uw woning is (bijvoorbeeld in verband met verkoopplannen). De kosten voor een taxatierapport zijn aftrekbaar, mits ze verband houden met de financiering van uw eigen woning (uw hoofdverblijf). Wilt u meer informatie over taxaties? Klik hier.


Wie is de hypotheekgever en wie de hypotheeknemer?

De hypotheekgever is degene die bij het afsluiten van een hypothecaire lening het onderpand bezwaart met een recht van hypotheek. Over het algemeen zal dit degene zijn die het geld leent.. De andere partij (de hypothecaire schuldeiser) die het geld uitleent, is de hypotheeknemer.


Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning. Het waarborgfonds staat hierbij garant voor de terugbetaling van uw hypotheekbedrag aan de geldverstrekker.

Bij aankoop van een woning met NHG mogen de verkrijgingkosten niet hoger zijn dan € 265.000,-. Bij bestaande bouw houdt NHG standaard rekening met bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting, waardoor de koopsom of de taxatiewaarde niet meer mag bedragen dan € 250.000,-.


Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar bij het afsluiten van een hypotheek?

Aftrekbare kosten zijn:
- Taxatiekosten om de waarde van het huis vast te laten stellen in verband met uw hypotheek (voor zover de hypotheek wordt aangemerkt als eigenwoningschuld).
- Aanvraagkosten voor de NHG.
- Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte.
- Afsluitprovisie voor uw hypotheek. U mag maximaal 1,5% van de schuld tot een maximum van € 3.630,- aftrekken.

Kosten die niet aftrekbaar zijn:
- Taxatiekosten die u bijvoorbeeld maakt om een bod op het huis te kunnen uitbrengen.
- Kosten voor de koopovereenkomst van het huis.
- Notariskosten en kadastrale rechten voor de transportakte (leveringsakte).
- De overdrachtsbelasting van 2%.


Hoe bereken ik de maandelijkse hypotheeklasten?

De kosten die u per maand betaalt voor uw hypotheek zijn onder andere afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, de rentestand en de gekozen rentevaste periode. Onze financieel adviseur kan voor u berekenen waar uw maandelijkse lasten bij de verschillende hypotheekvormen op uit komen.


Wat zijn de maandelijkse kosten van mijn hypotheek?

Uw maandelijkse kosten bestaan uit een combinatie van rente, aflossing en vermogensopbouw.
- Rente: u betaalt maandelijks rente over het hypotheekbedrag dat u leent. Deze rente bestaat uit een basistarief. En mogelijk uit bepaalde opslagen en kortingen, afhankelijk van uw situatie en hypotheek. Sommige kortingen zijn alleen de 1e rentevaste periode geldig.
- Aflossing: de hypotheekvorm die u kiest, bepaalt hoe u uw hypotheek aflost. Het kan zijn dat u maandelijks een deel van het geleende hypotheekbedrag terugbetaalt. Aflossing aan het einde van de looptijd van uw hypotheek is ook mogelijk.
- Vermogensopbouw: bij een aantal hypotheekvormen zet u maandelijks een bedrag opzij voor vermogensopbouw. Met het bedrag dat u opbouwt, lost u uw hypotheek aan het einde van de looptijd geheel of gedeeltelijk af. U bouwt een vermogen op door bijvoorbeeld te sparen, te beleggen of door premie te betalen voor een kapitaalverzekering.


Is oversluiten voor mij interessant?

Bij oversluiten wordt een volledig nieuwe hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker afgesloten. Met deze nieuwe hypotheek wordt de oude hypotheek afgelost. Of oversluiten interessant hangt af van uw persoonlijke situatie. Oversluiten kan in de volgende gevallen interessant zijn:
- De nieuwe hypotheek kent een lagere rente en/of betere overige voorwaarden dan uw huidige hypotheek.
- Uw inkomen of gezinssituatie is veranderd en uw huidige hypotheekopzet past hier niet meer bij. De huidige lage rente wordt dan zeker gesteld voor de toekomst (lange rentevastperiode).

Houd er rekening mee dat oversluiten kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan advies-, taxatie- en notariskosten. Ook kan er een boete worden opgelegd door de oude geldverstrekker, omdat deze de rente-inkomsten van uw hypotheek misloopt.


Hoelang is de hypotheekrente aftrekbaar?

U kunt rente aftrekken voor een hypotheek of lening die u gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, verbouwing, onderhoud, afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming of voor eenmalige (financierings)kosten. Alleen het gedeelte van de lening dat tot uw eigenwoningschuld hoort is aftrekbaar. U mag de rente van een lening maximaal 30 jaar aftrekken. Is de lening afgesloten vóór 1 januari 2001, dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001.

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld veranderd. U mag voor nieuwe leningen alleen rente aftrekken als u de lening maandelijks aflost. Had u vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Dan mag u de rente blijven aftrekken en bent u niet verplicht om af te lossen.


Waar staat de titel ‘Erkend Hypotheekadviseur’ voor?

Een Erkend Hypotheekadviseur onderscheidt zich in professionaliteit. De titel 'Erkend Hypotheekadviseur' garandeert een adviseur met een brede kennis van het vak. Een goed advies gaat verder dan goede raad over de beste hypotheekvorm. De adviseur houdt in zijn advies rekening met de uw wensen, de (fiscale) regelgeving en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hypotheekgebied.


Ik ben zelfstandig ondernemer, kan ik een hypotheek afsluiten?

Ja dat kan. Voorwaarde is wel dat u de afgelopen drie jaar inkomsten heeft gehad. Bij zelfstandig ondernemers wordt namelijk gekeken naar de bedrijfsresultaten van de laatste 3 jaar.

Voor meer informatie en/of overige vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.